Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
- 07/12/2020

 

 Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 
Στη συζήτηση της επιτροπής σας 04/12/2020, κατέθεσα κείμενο με τους λόγους που επιβάλλουν την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν το «Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά», σημειώνοντας ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακεί το Μουσείο σε άγονους διαξιφισμούς διότι ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει, αναδεικνύει, και να σηματοδοτεί την ομοψυχία.

Η Υπουργός κατά την παρέμβαση της δήλωσε ότι δεν βρήκε την Συμβολαιογραφική Πράξη  Δωρεάς στο Υπουργείο της, και έτσι απλά συνέταξαν σχέδιο Νόμου για μία ξένη ιδιοκτησία, το «Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά».

Η προχειρότητα του άρθρου 46 είναι χαρακτηριστική, δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια, είναι ανεφάρμοστη, καταπίπτει και προκύπτουν και συνέπειες αστικές και ποινικές, όταν μεταξύ των άλλων λέει:

«Τα ακίνητα της παραγράφου 4 μεταβιβάζονται κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα ΑΙΤΙΑ ΔΩΡΕΑΣ στο Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού.»

Όμως:
Και αν ακόμα είχε βρει το ΥΠ.ΠΟ.Α. την χαμένη… Συμβολαιογραφική Πράξη Δωρεάς
αρ. 39588/14/3/2018 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Σ. Καταπόδη που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσής της στο ΥΠ.ΠΟ.Α.  Γρ./ Υπ. 2515/14/03/18  θα διαπίστωναν ότι υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις σε αυτή:  

Ο πρώτος όρος επιτάσσει:   

«Τη δια νόμου αποδοχή της δωρεάς και ταυτόχρονα της δια νόμου σύσταση και διαρκή λειτουργία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ΕΝΤΟΣ 12 ΜΗΝΩΝ από την κατάρτιση της παρούσας.»

 

 

 

 

Επίσης τίθενται και άλλοι όροι:

(Σελίδες 17 & 18 συνημμένης Συμβολαιογραφικής Πράξης)*

Διαταύτα:
Έχει λήξει ο χρόνος που ετίθετο να νομοθετήσει το ΥΠ.ΠΟ.Α. και κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν εδικαιούτο ούτε καν να συντάξει σχέδιο νόμου.

Σε μία περίπτωση και μόνο θα μπορούσε να το πράξει:

Εάν είχε στοιχειώδη συνεργασία με τη δωρήτρια «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» και εφόσον συμφωνούσε αυτή, θα μπορούσε να συνταχτεί Συμπληρωματική Συμβολαιογραφική Πράξη Δωρεάς, πράγμα που γίνεται σε ένα εικοσιτετράωρο  και να έρθει στη συνέχεια στη Βουλή.

Είναι αυτό για το οποίο επί ένα έτος ματαίως επιζητούσαμε συνάντηση έστω και με κάποιον αρμόδιο υπάλληλο του Υπουργείου, και ελπίζαμε ότι ακόμα και μέχρι το τέλος της ηλεκτρονικής διαβούλευσης το ΥΠ.ΠΟ.Α. θα το έπραττε.

Με όλα τα παραπάνω και τη γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου που σας έχει κατατεθεί, οι διατάξεις που αφορούν την ιδιοκτησία μας, το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά, πρέπει άμεσα να αποσυρθούν.

Αυτό πρέπει να συμβεί καθώς μάλιστα δεν επιφέρουν καμία έννομη συνέπεια.